Missä sinä olisit ilman Agricolaa?

Suomalaiset saivat kirjakielen, kun Agricola käänsi Uuden testamentin suomeksi. Samalla avautui tie lukutaitoon ja koulutukseen omalla kielellä. Pipliaseurat tekevät maailmanlaajuisesti samankaltaista työtä kuin Agricola aikoinaan Suomessa.

Naisten opiskelusta hyötyy koko perhe ja kylä

Kun koulu alkoi, minulle naurettiin. – Olet jo aikuinen, sinulla on lapsia ja olet vaimo. Miksi käyt koulua? – Koska se on sydämelläni. Minä menen kouluun ja jonain päivänä minä autan teitä, kertoo Elisabeth, maasaikylän lukutaito-oppilas Keniasta.

Kenian luoteisosassa asuvasta turkanakansasta 90 % on lukutaidottomia. Maasaikansasta puolet osaa lukea.

Kansainvälisen lukutaitotyön tarve on valtava. Afrikassa lukutaidottomia on satoja miljoonia, eniten maailmassa. Kaikkiaan maailmassa on 750 miljoonaa lukutaidotonta aikuista. Se on enemmän kuin EU:n alueella on ihmisiä. Lukutaidottomista 2/3 on naisia.

Pipliaseurojen uusi lukutaito-ohjelma ratkoo osaltaan tilannetta. Vuonna 2017 alkaneen mittavan ohjelman avulla 20 000 itä-afrikkalaista naista oppii lukemaan.

Elämän suuri käännekohta

Naisten opiskelulla on kauaskantoiset vaikutukset – kouluttautuminen saa aikaan positiivisen kierteen koko yhteisössä.

Luku- ja kirjoitustaito on ihmisoikeuskysymys ja kaiken muun kehityksen perusta. Paremmat elinolosuhteet vähentävät tarvetta lähteä omalta kotiseudulta paremman elämän toivossa, sanoo Richard Brewis, Suomen Pipliaseuran kansainvälisen työn johtaja.

Lukutaito tarkoittaa välittömästi uusia mahdollisuuksia. Se auttaa selviytymään arjessa. – Enää minua ei huijata, summaa Joyce, joka myy peltotilkkunsa tuotteita torilla. Motivaatio selvitä arjessa omin avuin on suuri. Lukutaito työ työtä, vähentää köyhyyttä ja luo tasa-arvoa. Koulutus lisää myös ihmisten terveyttä.

Käänne alkaa siitä, kun ensimmäisen raamatunkäännöksen yhteydessä vähemmistökansalle luodaan kirjakieli. Aikuiset ihmiset voivat oppia lukemaan, ensi kertaa äidinkielellään. Lukemaan oppiminen on elämän suuri käännekohta – ja lukutaito perustava ihmisoikeus.

Parempi tulevaisuus

– On aivan mahdollista, että lukutaidottomuuden ongelma voitaisiin ratkaista yhden tai kahden sukupolven kuluessa, koska koulutetut ihmiset, etenkin naiset ohjaavat lapsensa kouluun, sanoo Kenian Pipliaseuran ohjelmajohtaja Thomas Tharao. – Haluan lapsilleni paremman tulevaisuuden, sanoo myös maasaiäiti Jane, kun hän kuvailee haaveitaan ja syitä omaan opiskeluunsa.

Opettaja on avainasemassa siinä, että oppilaat löytävät tiensä kouluun. Tämä vaatii vierailuja perheiden koteihin ja keskusteluita aikuisten kanssa.

Perheenäidin lähteminen opintielle ei ole mikään itsestäänselvyys tilanteessa, jossa äiti huolehtii arjen pyörittämisestä, maataloustöistä, lapsista ja eläimistä. Joskus myös asenteet koulutusta kohtaan ovat vähätteleviä. Yleensä asenne kuitenkin muuttuu, kun ihmiset huomaavat käytännössä, mitä vaikutusta ja hyötyä lukemaan oppimisesta on.

Lukutaito 20 000 naiselle

Pipliaseurojen uuden lukutaito-ohjelman tavoitteena on opettaa 20 000 aikuista naista lukemaan omalla kielellään. Työ ulottuu 16 Itä-Afrikan vähemmistökielelle Keniassa, Etiopiassa, Malawissa ja Tansaniassa.

Lukutaito-ohjelma rahoitetaan Yhtyneiden Raamattuseurojen turvin. Kullekin maalle nimetään lukutaitotyön konsultti, ja työtä koordinoivat paikalliset pipliaseurat. Yhteistyössä SIL International Afrikan alueen kanssa kehitetään oppimateriaaleja ja koulutetaan opettajia.

Keskeistä työssä on vähemmistökansojen oikeus puolustaa omaa kieltään sekä haavoittuvien ryhmien ja yksilöiden tukeminen. Suomen Pipliaseura kuuluu Yhtyneiden Raamattuseurojen (UBS) maailmanlaajuiseen verkostoon. Vuonna 2017 UBS tukee lukutaito-opetusta 30 maassa noin 52 kielellä.

 


Anna ihmiselle ja kansalle tulevaisuus.

Lahjoita lukutaito
Tilaa Piplian uutiskirje: