Agricola-leivos

Agricolan päivää juhlitaan 9. huhtikuuta, joka on kansallinen liputuspäivä. Nykyään Agricolalla on Runebergin tapaan myös oma nimikkoleivoksensa. Katso yllä video leivoksen valmistamisesta.

Agricola-leivos lukutaidon puolesta

Suomen Pipliaseura järjesti vuonna 2014  kilpailun, jossa etsittiin kansanäänestyksellä suomen kirjakielen isälle omaa leivosta. Voittajaksi äänestetty Agricola-leivos toimii kansainvälisen lukutaitotyön symbolina.

Voittajan, blogisti Heidi Harjulan suunnittelemasta leivoksesta on kehitetty vuonna 2016 uudempi versio, jota on helppo tilata isompiin tilaisuuksiin paikallisilta leipomoyrittäjiltä – tai tehdä itse. Pipliaseuran kanssa kehitystyötä on tehnyt Kakkugallerian Sami Granroth.

Agricola-leivoksessa yhdistyvät edelleen perinteikkyys ja nykyaikaisuus. Siinä maistuvat suomalaiset juuret, kaurainen pohja ja puolukkainen täyte. Leivos muistuttaa lukutaitotyön merkityksestä sekä työstä, jota Mikael Agricola aikoinaan teki suomalaisten hyväksi. Toisin kuin meille suomalaisille, oikeus omaan kirjakieleen ja lukutaitoon ei ole kaikille kansoille itsestäänselvyys.

Agricola-leivoksia voi nauttia eri puolilla maata myös kahviloissa, jotka valmistavat niitä kevään sesonkina. Myös monet seurakunnat tekevät Agricolan päivän aikaan yhteistyötä paikalliskahviloiden kanssa ja kertovat kansainvälisestä lukutaitotyöstä.

 


Tilaa Piplian uutiskirje: