Pipliaseuran lukutaitotyö

Lukutaidottomuus syrjäyttää. Maailmassa on lähes 750 miljoonaa lukutaidotonta aikuista, se on noin puolitoista kertaa Euroopan Unionin väkiluku. Lukutaidottomista kaksi kolmasosaa on naisia.

Lukutaitotyö on ratkaiseva keino kamppailussa maailmanlaajuista epätasa-arvoa, köyhyyttä ja syrjäytymistä vastaan.

Kuten Agricolan Suomessa, myös nykyään raamatunkäännöstyön yksi konkreettinen seuraus on, että kansat saavat kirjakielen, omakielistä kirjallisuutta ja oppivat lukemaan. Pipliaseurojen työ tekee mahdolliseksi, että ihminen tavoitetaan omalla kielellä.

Lukemaan oppiminen mullistaa ihmisen elämän. Piplian tehtävä toteutuu tuomalla toivoa tähän päivään ja uskoa tulevaisuuteen. – Myös haaveista voi tulla totta.

4C1A8058

Vahvistuva lukutaitotyö

Suomen Pipliaseura on mukana lukutaitotyössä Etiopiassa, Malawissa, Keniassa, Tansaniassa ja Boliviassa. Painopiste on ollut vähemmistökansojen oikeudessa puolustaa omaa kieltään sekä haavoittuvien ryhmien ja yksilöiden, kuten kristittyjen vähemmistöjen ja köyhien tukemisessa.

Tämän vuosituhannen maailmanlaajuiset kehitystavoitteet ovat onnistuneet vähentämään lukutaidottomuutta, mutta UNESCOn vuoden 2015 tilastojen mukaan 115 miljoonaa nuorta ei edelleenkään pysty lukemaan tai kirjoittamaan yksinkertaista lausetta. Muita maita heikommat mahdollisuudet lukemaan oppimiseen on edelleen Saharan eteläpuolisen Afrikan nuorilla naisilla.

Suomen Pipliaseura kuuluu Yhtyneiden Raamattuseurojen (UBS) maailmanlaajuiseen verkostoon. Vuonna 2016 UBS tukee lukutaito-opetusta 25 maassa noin 40 kielellä. Vuoden 2017 alusta on käynnistynyt monivuotinen lukutaito-ohjelma Itä-Afrikassa. Tavoitteena on Etiopian, Kenian, Malawin ja Tansanian naisten ja tyttöjen olojen parantaminen.

Uusi Afrikan lukutaito-ohjelma toimii kussakin neljässä maassa 16 vähemmistökielellä. Paikalliset pipliaseurat vastaavat lukutaitoluokkien järjestämisestä yhdessä paikallisten sidosryhmiensä kanssa. Suomen Pipliaseura tukee ohjelmaa taloudellisesti. Lukutaito-ohjelmat palvelevat koko yhteisöä uskonnosta riippumatta. Pipliaseuran työ Boliviassa jatkuu edelleen.

 


Lue lisää:

Agricolan päivä | Lukutaidon merkitys | Kohennusta naisten asemaan | Piplia.fi: Lukutaitotyö

Tilaa Piplian uutiskirje: