Agricola-leivos

Agricolan päivää juhlitaan 9. huhtikuuta, joka on kansallinen liputuspäivä. Nykyään Agricolalla on Runebergin tapaan myös oma nimikkoleivoksensa. Katso yllä video leivoksen valmistamisesta.

Agricola-leivos lukutaidon puolesta

Suomen Pipliaseura järjesti vuonna 2014  kilpailun, jossa etsittiin kansanäänestyksellä suomen kirjakielen isälle omaa leivosta. Voittajaksi äänestetty Agricola-leivos toimii kansainvälisen lukutaitotyön symbolina.

Voittajan, blogisti Heidi Harjulan suunnittelemasta leivoksesta on kehitetty vuonna 2016 uudempi versio, jota on helppo tilata isompiin tilaisuuksiin paikallisilta leipomoyrittäjiltä – tai tehdä itse. Pipliaseuran kanssa kehitystyötä on tehnyt Kakkugallerian Sami Granroth.

Agricola-leivoksessa yhdistyvät edelleen perinteikkyys ja nykyaikaisuus. Siinä maistuvat suomalaiset juuret, kaurainen pohja ja puolukkainen täyte. Leivos muistuttaa lukutaitotyön merkityksestä sekä työstä, jota Mikael Agricola aikoinaan teki suomalaisten hyväksi. Toisin kuin meille suomalaisille, oikeus omaan kirjakieleen ja lukutaitoon ei ole kaikille kansoille itsestäänselvyys. Lue lisää lukutaitotyöstä

Agricola-leivoksia kahviloissa

Tänä keväänä Agricola-leivoskahveille voi poiketa eri kahviloihin. Agricola-leivoksia myydään Helsingissä Café Esplanadissa, Café Succèsissa ja Kakkugallerian kaikissa kahviloissa.

Raumalla Agricola-leivoksia voi nauttia Cafe PrassenissaVanhan Rauman kahvilassa, Kontion Leipomon kahvilassa ja Café Salissa. Laitilassa leivoksia myy Tiihosen kahvila ja Rovaniemellä Cafe & Bar 21. Iisalmessa Agricola-leivoksia myy Kahvila Hilla.

Viikolla 16 21.–23.4. Agricola-leivoksia tarjoaa K-Supermarket Eurajoen Portin Kahvila sekä Luvian Kaffe Alma.

Agricola-leivoksia on tarjolla myös eri seurakuntien kahviloissa.

Lue lisää

Agricolan päivä ja lukutaitotyö

 


Lue lisää:

Agricolan päivä | Pipliaseuran lukutaitotyö | Lukutaidon merkitys | Kohennusta naisten asemaan | Piplia.fi: Lukutaitotyö

 

Tilaa Piplian uutiskirje: